- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Bez kategorii
- Odsłony: 186
LODY CYTRYNOWE
Składniki:
- 2 szklanki wody
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki soku i miąższu z cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z cukrem.
- Zmniejsz ogień, gotuj 5 minut, wystudź.
- Do syropu dodaj sok z cytryny i otartą skórkę.
- Płyn przelej do płaskiego naczynia, przykryj.
- Wstaw na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie przemieszaj widelcem.
- Ponownie wstaw do zamrażarki na godzinę.
- Proces powtarzaj jeszcze 3-4 razy.
- Z gotowej, zmrożonej masy formuj porcje.
- Podawaj je w miseczkach z cytryn.
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Bez kategorii
- Odsłony: 1992
Cytrynowy deser z mascarpone i borówkami
Składniki (na 4 nieduże porcje lub 2 duże):
- 250 g mascarpone
- 3 żółtka
- 3 płaskie łyżki ksylitolu
- sok z 0,5 cytryny
- 200 g borówek amerykańskich (lub jagód) – umyte i osuszone
Sposób przygotowania:
- Żółtka ubij na parze z ksylitolem (czyli postaw rondel lub metalową miskę na garnku z gotująca się wodą tak, aby dno nie dotykało tafli wody). Możesz użyć miksera, ja robię to trzepaczką. Kąpiel wodna jest potrzebna, aby żółtka osiągnęły co najmniej 65 stopni (w tej temperaturze giną bakterie salmonelli). Ostudź.
- Do ubitych do białości żółtek, dodaj mascarpone i dalej ubijaj (trzepaczką). Na koniec dodaj sok z cytryny.
- W pucharkach (lub w szklankach lub w pucharkach) układaj warstwami krem i borówki amerykańskie (jeśli chcesz, na spód możesz dać pokruszony herbatnik).
- Cytrynowy deser z mascarpone i borówkami najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Bez kategorii
- Odsłony: 318
Hi People!!!!!!!
Twoim najlepszym osiągnięciem w życiu jest odwiedzenie naszej strony:)
Głównym tematem naszej strony jest:
- przepisy
- szybkie przekąski
- widowiskowe jedzenie
- obłędne deserki
- magiczne obiady
- zaspane śniadanka
To wszystko znajdziesz tylko na naszej stronie:)))